Dandie Dinmont Terrier
Origin
The first named Terrier and the only breed to be named for a fictional character, the Dandie Dinmont acquired its unique name after Sir Walter Scott penned the novel Guy Mannering in 1815. In the book, the character Dandie Dinmont kept a strain of pepper-and-mustard terriers used to kill badger, fox and otter. The book was an instant best seller and people wanted “Dandie Dinmont’s Terriers”. The apostrophe was eventually removed. Queen Victoria owned and bred them. Sir Walter described the courage of the breed by writing, “... they fear naething that ever cam’ wi’ a hairy skin on’t.”
Temperament
Despite the liquid hazel eyes and soft expression, the breed can be fearless. The Dandie is incredibly loving and loyal and combines this affectionate and dignified nature with a streak of independence.
Activity Level
The adaptable Dandie can fit into a rugged outdoor existence or luxuriate in a comfortable city apartment. This hardy terrier enjoys a daily walk.
Height
The height should be from 8-11 in (20-28 cm) at the shoulder and the preferred weight is 18-24 lb (8-11 kg).
Coat
The coat is about 2 in (5 cm) in length with a mixture of crisp and soft hair. The underbody hair is softer. The distinguishing feature of the breed is the unique soft white topknot that entirely covers the skull.
Colour
Dandies are either “pepper” or “mustard”. Pepper ranges from dark bluish black to light grey while mustard varies from reddish brown to pale fawn. Both colours have the distinctive white topknot.
Grooming
The Dandie does not shed, but the crispy coat requires stripping to remove dead hair once or twice a year. Other than that, the breed needs only regular brushing and combing.
Terrier Dandie Dinmont
Origine
La seule race à porter le nom d’un personnage fictif, le terrier Dandie-Dinmont tire son nom unique en son genre du roman de Sir Walter Scott, Guy Mannering, publié en 1814. Dans le livre, le personnage de Dandie Dinmont avait comme modèle un vrai fermier anglais du nom de Whend James Davidson qui avait des terriers poivre ou moutarde servant à chasser les blaireaux, les renards et les loutres. Avec le temps, ces ratiers du nord du pays furent appelés terriers Dandie-Dinmont.
Tempérament
Sir Walter Scott décrit la race comme intrépide et courageuse. Malgré son regard noisette larmoyant et sa douce expression, le Dandie-Dinmont est courageux et volontaire. Il allie une nature affectueuse à une certaine indépendance et à l’intrépidité.
Niveau d’activité
Adaptable, le Dandie-Dinmont peut s’accommoder d’une vie à l’extérieur ou dans un luxueux appartement. Ce petit terrier robuste apprécie une promenade quotidienne.
Taille/poids
La taille au garrot doit varier entre 8 et 11 po (20 à 28 cm) et le poids souhaitable est de 18 à 24 lb (8 à 11 kg).
Robe
Le poil doit avoir approximativement 2 po (5 cm) de long et être un mélange de poils durs et doux. Le poil sur la partie inférieure du corps est plus doux. La race se distingue par une houppette douce et soyeuse sur le dessus du crâne.
Couleur
Le Dandie-Dinmont peut être poivre ou moutarde. La couleur poivre varie du noir bleuâtre foncé au gris pâle tandis que la couleur moutarde varie du brun roux au fauve pâle.
Toilettage
Il faut épiler à la main, avec un couteau à épiler, cette robe crépue qui ne mue pas pour présenter ce terrier en exposition. Les chiens de compagnie doivent être brossés et peignés régulièrement et épilés une fois par année.
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